{"id":28,"date":"2021-03-30T11:06:11","date_gmt":"2021-03-30T09:06:11","guid":{"rendered":"https:\/\/www.agrosik.pl\/?page_id=28"},"modified":"2021-05-14T13:33:54","modified_gmt":"2021-05-14T11:33:54","slug":"desery","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.agrosik.pl\/przepisy\/desery\/","title":{"rendered":"Desery"},"content":{"rendered":"\t\t
Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p> Pra\u017cone jab\u0142ka, 6 paczek herbatnik\u00f3w ma\u015blanych, rodzynki, bita \u015bmietana.<\/p> Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p> Rodzynki na kilka minut zalewamy wrz\u0105tkiem. Po odcedzeniu z wody rodzynki wymiesza\u0107 z pra\u017conymi jab\u0142kami. W formie co ciasta uk\u0142ada\u0107 kolejno warstwy herbatnik\u00f3w przek\u0142adane mas\u0105 jab\u0142kow\u0105.<\/p> Na wierzch po\u0142o\u017cy\u0107 warstw\u0119 bitej \u015bmietany. Przed podaniem torcik sch\u0142odzi\u0107 w lod\u00f3wce przez ok. 20 min<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p> Masa makowa, 2 szklanki m\u0105ki, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia, p\u00f3\u0142 kostki margaryny, bita \u015bmietana w sprayu.<\/p> Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p> Z m\u0105ki, cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia zagnie\u015b\u0107 ciasto i sch\u0142odzi\u0107 w lod\u00f3wce ok. 1 godz. Nast\u0119pnie ciasto rozwa\u0142kowa\u0107 i wy\u0142o\u017cy\u0107 nim blach\u0119 do pieczenia, wcze\u015bniej odcinaj\u0105c z brzegu kilka pod\u0142u\u017cnych kawa\u0142k\u00f3w (do p\u00f3\u017aniejszych dekoracji).<\/p> Na ciasto wy\u0142o\u017cy\u0107 mas\u0119 makow\u0105, a na niej u\u0142o\u017cy\u0107 ozdobny wz\u00f3r z odci\u0119tych kawa\u0142k\u00f3w ciasta.<\/p> Piec ok. 25 min. w temp. 180 \u00b0C.<\/p> Ciasto mo\u017cna podawa\u0107 z bit\u0105 \u015bmietan\u0105.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p> (porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p> Owoce w kompocie (wi\u015bnie, jagody, \u015bliwki, agrest), syrop jarz\u0119binowy, mi\u00f3d, bita \u015bmietana, 50 ml spirytusu.<\/p> Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p> Syrop jarz\u0119binowy wyla\u0107 na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 i odparowa\u0107. Doda\u0107 4 \u0142y\u017cki miodu, a nast\u0119pnie kolejne owoce z kompotu.<\/p> Po odparowaniu wody, owocow\u0105 mas\u0119 nak\u0142ada\u0107 do puchark\u00f3w. Ozdobi\u0107 bit\u0105 \u015bmietan\u0105 i listkami mi\u0119ty. Dla zaostrzenia smaku do syropu owocowego mo\u017cna dola\u0107 pi\u0119\u0107dziesi\u0105tk\u0119 spirytusu.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t