{"id":21,"date":"2021-03-30T11:05:25","date_gmt":"2021-03-30T09:05:25","guid":{"rendered":"https:\/\/www.agrosik.pl\/?page_id=21"},"modified":"2021-05-14T13:34:09","modified_gmt":"2021-05-14T11:34:09","slug":"dania-glowne","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.agrosik.pl\/przepisy\/dania-glowne\/","title":{"rendered":"Dania g\u0142\u00f3wne"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tFilet z kurczaka z sosem Cumberland<\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Filet z kurczaka 4 szt., ry\u017c ugotowany 400 g, papryka marynowana, sa\u0142atka z selera, rodzynki, olej, mas\u0142o, \u015bmietana.<\/p>

Sos Cumberland: konfitura \u017curawinowa, chrzan, musztarda, kieliszek wytrawnego wina czerwonego, cebula, cukier, s\u00f3l sk\u00f3rka cytryny, olej, mas\u0142o.<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Na rozgrzany olej z mas\u0142em wrzuci\u0107 pokrojon\u0105 w kostk\u0119 cebul\u0119 wraz ze sk\u00f3rk\u0105 cytryny, pokrojon\u0105 w drobne paseczki. Gdy si\u0119 zeszkli doda\u0107 czerwone wino. Po odparowaniu wina doda\u0107 \u0142y\u017ceczk\u0119 musztardy i 2 \u0142y\u017ceczki chrzanu, wymiesza\u0107. Do tego do\u0142o\u017cy\u0107 konfitur\u0119 \u017curawinow\u0105, wymiesza\u0107 i gotowa\u0107 przez 2-3 min., a\u017c zg\u0119stnieje. Na koniec do sosu mo\u017cna doda\u0107 nieco chrzanu. Na patelni rozgrza\u0107 mas\u0142o i podsma\u017cy\u0107 na nim pokrojon\u0105 w kostk\u0119 papryk\u0119 marynowan\u0105. Nast\u0119pnie doda\u0107 j\u0105 do ugotowanego wcze\u015bniej ry\u017cu.<\/p>

Filet z kurczaka doprawi\u0107 sol\u0105 i pieprzem z dw\u00f3ch stron. Sma\u017cy\u0107 przez chwil\u0119 na patelni, na oleju, a po obr\u00f3ceniu na drug\u0105 stron\u0119 w\u0142o\u017cy\u0107 na 8 min. Do piekarnika. W tym czasie mo\u017cna przygotowa\u0107 sa\u0142atk\u0119 z selera. Wla\u0107 troszeczk\u0119 \u015bmietany do miseczki, wsypa\u0107 do niej rodzynek i do\u0142o\u017cy\u0107 sa\u0142atk\u0119 z selera. Wszystko wymiesza\u0107, doda\u0107 szczypt\u0119 cukru.<\/p>

Filet z kurczaka podawa\u0107 na sosie Cumberland, w towarzystwie ry\u017cu z papryk\u0105 i sa\u0142atki z selera z rodzynkami.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tGulasz wo\u0142owy <\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Pol\u0119dwica wo\u0142owa 0,5 kg, og\u00f3rki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, \u015bwie\u017ca cebula, koncentrat pomidorowy, bulion, \u015bmietana, oliwa, pieprz, s\u00f3l, Krupnik (alkohol).<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Pokroi\u0107 cebule i sma\u017cy\u0107 na rozgrzanym t\u0142uszczu. Do przesma\u017conej cebuli doda\u0107 pokrojone w paski mi\u0119so. Mo\u017cna dola\u0107 troch\u0119 Krupniku i podpali\u0107, tak \u017ceby alkohol si\u0119 wypali\u0142, nadaj\u0105c potrawie swoisty aromat. Gdy mi\u0119so si\u0119 obsma\u017cy do\u0142o\u017cy\u0107 pokrojone w paseczki pozosta\u0142e warzywa i pieczarki, koncentrat pomidorowy, pieprz, odrobin\u0119 soli. Ca\u0142o\u015b\u0107 zala\u0107 bulionem. Gotowa\u0107 20 min. Na koniec doda\u0107 \u015bmietan\u0119, by zag\u0119\u015bci\u0107 gulasz.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tPlacki ziemniaczane z kapusty kiszonej <\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Ziemniaki 600 g, kiszona kapusta, cebula, jajka 3 szt., m\u0105ka 200 g, olej, kminek.<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Kiszon\u0105 kapust\u0119 wyp\u0142uka\u0107 w wodzie, odcisn\u0105\u0107 i drobno pokroi\u0107. Cebul\u0119 pokroi\u0107 w kostk\u0119 i zeszkli\u0107 na rozgrzanym oleju. Doda\u0107 kminek i kiszon\u0105 kapust\u0119. Wymiesza\u0107, doprawi\u0107 sol\u0105 i pieprzem. Zala\u0107 lekko wod\u0105 i dusi\u0107 ok. 15 min., a\u017c kapusta b\u0119dzie mi\u0119kka. Po ostygni\u0119ciu kapust\u0119 po\u0142\u0105czy\u0107 ze startymi na tarce ziemniakami, jajkami i m\u0105k\u0105.<\/p>

Z tak przygotowanej masy formowa\u0107 placki i sma\u017cy\u0107 je na gor\u0105cym t\u0142uszczu, a\u017c do uzyskania z\u0142ocistego koloru.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tSandacz zapiekany na kapu\u015bcie <\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Filet z sandacza 500 g, kapusta kiszona, ugotowany groch 150 g, mas\u0142o, mi\u00f3d wielokwiatowy, jab\u0142ka tarte, bulion 200 g, czerwony chrzan.<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Na rozgrzane mas\u0142o wrzuci\u0107 ugotowany wcze\u015bniej groch i kapust\u0119 kiszon\u0105, doda\u0107 4 \u0142y\u017cki miodu oraz 6 \u0142y\u017cek tartych jab\u0142ek. Dok\u0142adnie wymiesza\u0107. Doprawi\u0107 pieprzem. Filet z sandacza doprawi\u0107 sol\u0105 i pieprzem. Delikatnie podpiec na patelni na ma\u015ble, przez ok. 8 min. Kapust\u0119 z grochem prze\u0142o\u017cy\u0107 do naczynia \u017caroodpornego, dola\u0107 nieco bulionu. Na kapu\u015bcie u\u0142o\u017cy\u0107 sandacza i w\u0142o\u017cy\u0107 do piekarnika na 8 min.<\/p>

Po upieczeniu sandacza posmarowa\u0107 czerwonym chrzanem, podawa\u0107 z chlebem<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tSchab w panierce chrzanowej <\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Schab wieprzowy 250 g, chrzan, buraki tarte, ziemniaki, sur\u00f3wka z bia\u0142ej kapusty, rodzynki 50 g, mas\u0142o, olej, cukier, \u015bmietana, m\u0105ka, jajko, bu\u0142ka tarta, pieprz, s\u00f3l, tymianek.<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Schab podzieli\u0107 na kawa\u0142ki i rozbi\u0107 t\u0142uczkiem. Doprawi\u0107 z obydwu stron sol\u0105 i pieprzem. Przygotowa\u0107 panierk\u0119: rozbite jajko wymiesza\u0107 z chrzanem (1 \u0142y\u017ceczka na jednego kotleta) i wyla\u0107 na talerzyk. Na osobnych talerzykach przygotowa\u0107 m\u0105k\u0119 i bu\u0142k\u0119 tart\u0105. Kawa\u0142ki mi\u0119sa zanurza\u0107 po kolei: w m\u0105ce, jajku z chrzanem bu\u0142ce tartej, po czym sma\u017cy\u0107 na rozgrzanym t\u0142uszczu. W mi\u0119dzyczasie ugotowa\u0107 ziemniaki, a potem (pokrojone \u0107wiartki) lekko podsma\u017cy\u0107 z pieprzem, sol\u0105 i tymiankiem.<\/p>

Na drugiej patelni rozpu\u015bci\u0107 troch\u0119 mas\u0142a i wsypa\u0107 do niego rodzynek. Do rozgrzanego mas\u0142a z rodzynkami doda\u0107 tarte buraczki i wymiesza\u0107. Doprawi\u0107 cukrem wg uznania, doda\u0107 troch\u0119 \u015bmietany. Kotlety w panierce chrzanowej podawa\u0107 z ziemniakami, buraczkami z rodzynkami oraz z sur\u00f3wk\u0105 z bia\u0142ej kapusty<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t

\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/i><\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/span>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\tZrazy po staropolsku <\/a>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t

Sk\u0142adniki<\/em><\/strong>:<\/p>

(porcja dla 4 os\u00f3b)<\/p>

Pol\u0119dwica wo\u0142owa 600 g, og\u00f3rki konserwowe, papryka konserwowa, cebulka konserwowa, musztarda chrzanowa, kasza p\u0119czak 100 g, sa\u0142atka buraczana z papryk\u0105, \u015bmietana, olej, s\u00f3l, pieprz.<\/p>

Sos staropolski: sk\u00f3rki razowego chleba, boczek 50 g, cebula 1 szt., marchew 1 szt., seler 0,5 szt., pietruszka 1 szt., bulion 500 g.<\/p>

Spos\u00f3b przygotowania<\/em><\/strong>:<\/p>

Pol\u0119dwic\u0119 oczy\u015bci\u0107 z b\u0142on, wykroi\u0107 cztery grube plastry po ok. 150 g. Dok\u0142adnie rozbi\u0107 mi\u0119so, najlepiej przez foli\u0119. Ka\u017cdy rozbity plaster mi\u0119sa posypa\u0107 sol\u0105 i pieprzem. Przygotowa\u0107 farsz do zraz\u00f3w z og\u00f3rk\u00f3w, papryki i cebulki konserwowej. Ka\u017cdy kawa\u0142ek mi\u0119sa posmarowa\u0107 musztard\u0105 chrzanow\u0105, nast\u0119pnie wy\u0142o\u017cy\u0107 wymieszane warzywa konserwowe. Zwin\u0105\u0107 brzegi i delikatnie rozbi\u0107, po czym ca\u0142o\u015b\u0107 zrolowa\u0107. Tak sformowanego zraza obtoczy\u0107 w m\u0105ce i sma\u017cy\u0107 na patelni, na rozgrzanym t\u0142uszczu.<\/p>

Nast\u0119pnie doda\u0107 sos staropolski.<\/p>

Sk\u00f3rki z razowego chleba, warzywa pokrojone w paseczki (marchewka, seler, pietruszka, cebula) oraz pokrojony boczek wrzuci\u0107 do zraz\u00f3w sma\u017conych na patelni.<\/p>

Ca\u0142o\u015b\u0107 zala\u0107 bulionem i dusi\u0107 ok. 30 min.<\/p>

Zrazy podawa\u0107 z kasz\u0105 p\u0119czak (ugotowan\u0105 kasz\u0119 wymiesza\u0107 ze sma\u017conym boczkiem i \u015bmietan\u0105) oraz sa\u0142atk\u0105 buraczan\u0105 z papryk\u0105.<\/p><\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Filet z kurczaka z sosem Cumberland Sk\u0142adniki: (porcja dla 4 os\u00f3b) Filet z kurczaka 4 szt., ry\u017c ugotowany 400 g, papryka marynowana, sa\u0142atka z selera, rodzynki, olej, mas\u0142o, \u015bmietana. Sos Cumberland: konfitura \u017curawinowa, chrzan, musztarda, kieliszek wytrawnego wina czerwonego, cebula, cukier, s\u00f3l sk\u00f3rka cytryny, olej, mas\u0142o. Spos\u00f3b przygotowania: Na rozgrzany olej z mas\u0142em wrzuci\u0107 pokrojon\u0105 […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":19,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"_acf_changed":false,"site-sidebar-layout":"no-sidebar","site-content-layout":"page-builder","ast-site-content-layout":"","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"disabled","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"disabled","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"default","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"default","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-4)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"footnotes":""},"class_list":["post-21","page","type-page","status-publish","hentry"],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/21","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=21"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/21\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1284,"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/21\/revisions\/1284"}],"up":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/19"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.agrosik.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=21"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}