Składniki:

(porcja dla 4 osób)

Barszcz czerwony (koncentrat), bulion 1l, sól, pieprz, cukier.

Krokiety: naleśniki, kapusta kwaszona z grzybami, cebula, olej, jajko, bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Do przygotowanego bulionu dodać koncentrat barszczu, sól, pieprz, odrobinę cukru do smaku. Gotować 5 min., nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie przygotować krokiety. Przesmażyć cebulę, dodać do niej kapustę z grzybami, doprawić solą. Farsz wyłożyć na naleśniki, zawinąć, brzegi skleić rozmieszanym jajkiem. Tak przygotowane krokiety zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, po czym usmażyć na patelni. 

Krokiety podawać do barszczu, na osobnym talerzyk

Składniki:

(porcja dla 4 osób)

Przecier ogórkowy, bulion 1l, cebula, marchew, seler, oliwa, ziemniaki 400 g, śmietana, pieprz, sól, maggi, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Warzywa (cebula, marchew, seler) pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Zalać bulionem. Dodać przecier ogórkowy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, maggi, dodać świeżej pietruszki.

Dodać śmietanę do smaku.

Składniki:

Zakwas, kiełbasa biała 200 g, kiełbasa wędzona 200 g, boczek wędzony 100 g, cebula, śmietana 200 g, olej, bulion 2l, majeranek, pieprz, sól, czosnek, chrzan extra mocny.

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pokrojony w paseczki boczek i smażyć razem na patelni. Pokrojoną kiełbasę białą i wędzoną wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować. Następnie dodać zakwas (rozrobiony w miseczce z 4 łyżkami chrzanu). Dodać przesmażony boczek z cebulą. Całość gotować 20 min. W międzyczasie doprawić: czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Żurek można podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w kawałki.