Składniki:
Prażone jabłka, 6 paczek herbatników maślanych, rodzynki, bita śmietana.
Sposób przygotowania:
Rodzynki na kilka minut zalewamy wrzątkiem. Po odcedzeniu z wody rodzynki wymieszać z prażonymi jabłkami. W formie co ciasta układać kolejno warstwy herbatników przekładane masą jabłkową.
Na wierzch położyć warstwę bitej śmietany. Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce przez ok. 20 min
Składniki:
Masa makowa, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki margaryny, bita śmietana w sprayu.
Sposób przygotowania:
Z mąki, cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę do pieczenia, wcześniej odcinając z brzegu kilka podłużnych kawałków (do późniejszych dekoracji).
Na ciasto wyłożyć masę makową, a na niej ułożyć ozdobny wzór z odciętych kawałków ciasta.
Piec ok. 25 min. w temp. 180 °C.
Ciasto można podawać z bitą śmietaną.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
Owoce w kompocie (wiśnie, jagody, śliwki, agrest), syrop jarzębinowy, miód, bita śmietana, 50 ml spirytusu.
Sposób przygotowania:
Syrop jarzębinowy wylać na rozgrzaną patelnię i odparować. Dodać 4 łyżki miodu, a następnie kolejne owoce z kompotu.
Po odparowaniu wody, owocową masę nakładać do pucharków. Ozdobić bitą śmietaną i listkami mięty. Dla zaostrzenia smaku do syropu owocowego można dolać pięćdziesiątkę spirytusu.
Składniki:
Jabłka z brzoskwiniami, naleśniki, syrop jagodowy, masło.
Sos waniliowy: śmietana 30 %, laska wanilii, 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Jabłka z brzoskwiniami wyłożyć na naleśniki i zawinąć. Podgrzać na maśle. Przygotować sos waniliowy: na rozgrzaną patelnię wylać śmietanę, zetrzeć nieco laski wanilii, dodać żółtka. Podgrzewać aż zgęstnieje, nie doprowadzając do zagotowania.
Naleśniki podawać na sosie waniliowym, z dodatkiem syropu jagodowego.