English version    

     

Historia buraka

    Historia kultywacji buraków sięga 4000 lat. Starożytni Babilończycy byli pierwszą znaną cywilizacją która wykorzystywała buraki. Starożytni Grecy i Rzymianie używali korzenia w celach medycznych podczas gdy jego liście wykorzystywali jako warzywo. Wedle mitologii Afrodyta spożywała buraki by zachować swoją urodę. Buraki odgrywały także ważną role w medycynie Renesansu gdzie używano ich do leczenia wielu schorzeń. Nawet dzisiaj burak odgrywa ważną role w medycynie naturalnej a jego spożywanie jest zalecane podczas leczenia wielu chorób.

Liczne badania przeprowadzone przez badaczy z całego świata, wliczając w to naukowców z Uniwersytetu w Exeter, wreszcie potwierdziły to co nasze babcie wiedziały od zawsze, że spożywanie buraków, niezależnie w jakiej postaci jest dla nas korzystne.

Buraki są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C. Ponadto zawierają duże ilości kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz anty-utleniaczy ( Betanina i Betaksantyna )

Korzyści zdrowotne ze spożywania buraków i ich przetworów.

Regularne spożywanie buraków, zarówno na surowo jak i gotowanych jest rekomendowane przez wielu lekarzy i dietetyków. Buraki nie tylko dostarczają  potrzebnych składników odżywczych ale także chronią nasze komórki przed wpływem wolnych rodników.

Dzięki swoim właściwością przetwory z buraków mogą zastąpić wiele sztucznych i drogich suplementów diety.

Wedle opinii wielu lekarzy ( popartych badaniami klinicznymi ) spożywanie buraków i ich przetworów jest zalecane przy:

Anemii – buraki są bogate w łatwo przyswajalne żelazo. W związku z tym wspomagają produkcję hemoglobiny oraz oczyszczają krew.

Osłabionej odporności – ponieważ są bogate w witaminy i minerały buraki wzmacniają układ odpornościowy pomagając m.in. w walce z grypą i przeziębieniem.

Wysokim poziomie cholesterolu – Karotenoidy i Flawonoidy znajdujące się w burakach obniżają poziom cholesterolu LDL zapobiegając tym samym uszkodzeniom arterii, które z czasem mogą doprowadzić do ataku serca bądź udaru.

Zatwardzeniach – dzięki dużej zawartości błonnika buraki wspomagają pracę jelit zapobiegając zatwardzeniom.

Chorobach serca – buraki dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów redukują ryzyko wystąpienia zawału i wspomagają leczenie chorób serca.

Nadkwasocie (Zgadze) – Dzięki swoim zasadotwórczym właściwościom buraki działają na organizm silnie odkwaszająco.

Redukcji zapaleń – Betainy zawarte w burakach mogą łagodzić zapalenia stawów, kości i naczyń krwionośnych. Dzięki temu m.in. łagodzą objawy astmy i osteoporozy.

Problemach z wątrobą – Betacyjaniny zawarte w burakach wspomagają detoksykację wątroby przyspieszając przemianę szkodliwych substancji.

Ciąży – dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego potrzebnego przy budowie i regeneracji komórek spożywanie buraków podczas ciąży wspomaga prawidłowy rozwój i ogranicza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych. 

Odchudzaniu – dzięki zawartości substancji ograniczających apetyt buraki skutecznie wspomagają odchudzanie.

Naturalnie Fermentowany Sok z Buraka

Same buraki są już bardzo zdrowe, ale gdy sfermentuje się je by uzyskać sok uzyskują prawdziwie medyczne właściwości.

Dzieje się tak gdyż proces fermentacji znacząco poprawie przyswajalność witamin i minerałów zawartych w burakach, w efekcie zwiększając ich zawartość.

Bakterie fermentacji mlekowej obecne w fermentowanym soku znane są z tego, że usprawniają pracę systemu trawiennego.

Dodatkowo wśród substancji wyprodukowanych podczas fermentacji obecne są naturalne antybiotyki oraz substancje zapobiegające gromadzeniu się karcynogenów w organizmie.

Poza pozytywnym wpływem na wartości zdrowotne żywności proces fermentacji dodatkowo polepsza jej smak oraz  konserwuje ją eliminując tym samym potrzebę dodania konserwantów.

Ponieważ korzyści zdrowotne wynikające z picia soku z fermentowanych buraków zostały potwierdzone przez liczne badania wielu lekarzy i dietetyków zaleca się picie go by zapobiec wielu problemom zdrowotnym.

Nadciśnienie – Grupa naukowców pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwali udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku z buraka, powoduje, po upływie godziny, wyraźne obniżenie ciśnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie osiąga szczyt i trwa około 24 godzin.

Rak – Betacyjanina, pigment odpowiedzialny za ciemnoczerwony kolor buraka jest także potężnym antyoksydantem, który chroni przed wieloma rodzajami raka. Dodatkowo część substancji generowanych przez bakterie fermentacji mlekowej znacząco redukują formowanie i kumulację karcynogenów wewnątrz organizmu.

Wiele badań klinicznych potwierdziło, że regularne spożywanie soku z fermentowanych buraków podczas terapii przeciwnowotworowej dostrzegalnie zwiększa jej skuteczność.

Wzrok – sok z buraków był tradycyjnie stosowany by poprawić wzrok

Zmęczenie – sok z buraków może służyć jako zdrowsza alternatywa dla kawy dzięki swoim właściwościom pobudzającym. Dodatkowo naturalne, nieprzetworzone węglowodany, które można znaleźć w burakach są doskonałym źródłem energii dla organizmu.   

Otępienie – nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Wake Forest wykazało, że regularne spożywanie soku z buraków wspomaga zdrowie mózgu u osób starszych. Dzieje się tak gdyż spożywanie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu zapobiegając niedokrwieniu, które jest uważane za jedną z głównych przyczyn demencji starczej i spadku sprawności umysłowej.

Problemy podczas menstruacji – do licznych właściwości soku z fermentowanych buraków można zaliczyć fakt, że spożywanie go ogranicza problemy podczas menstruacji

Polepsza kondycję – Niedawne badania przeprowadzone przez badaczy z Uniwersytetu w Exeter wykazały, że zawarte w burakach sole obniżają procesy utleniające w organizmie, zwiększając tym samym zdolność oszczędnego wydatkowania energii i zwiększając wydajność mięśni. Regularne picie soku z buraków przed wysiłkiem pozwala zwiększyć o około 16% wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłużej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia.

  Firma A-grosik zachęca do wypróbowania szerokiej gamy naszych przetworów z buraków i przetestowania ich dobroczynnych właściwości.